Píndoles creatives: Créixer creant

Per què créixer creant?

L’infant creix i crea, crea i creix. Creix per fora com a un reflex del que creix per dins. O potser és al revés. És voluntat i acció, és la curiositat en carn viva. I de la seva voluntat i la seva acció, de la seva curiositat, en resulten els seus aprenentatges. És el nostre deure, com a pares, però també és el nostre dret, i el nostre privilegi, acompanyar-los en aquest viatge. Aquest viatge que em va descobrir a mi mateixa, com a mare de dos nadons indefensos, dues criatures que en créixer s’han tornat dos infants divertits, curiosos i exigents.Créixer creant - Àngela Bosch (Encenent la imaginació)

En un context social canviant i convuls, la meva principal motivació és donar-los eines per a afrontar un futur que, ara com ara, s’augura incert. Si als nostres pares els hi haguessin demanat que ens eduquessin per a la revolució tecnològica i de la comunicació que estem vivint, segurament no haurien sabut per on començar. I una mica, el que vull és justament això: educar-los per la incertesa, educar-los per al seu present futur. No sé què hauran d’afrontar, en quin món viuran, com serà ni a què es dedicaran. El que sé és que, si tenen eines i estratègies per a afrontar les diferents situacions, tot els serà més fàcil.

Fomentar el pensament creatiu i l’esperit crític ajudarà als infants d’avui a ser adults creatius i crítics el dia de demà. A pensar abans de fer. A ser creadors i no simples executors. Encoratjar-los a pensar de manera creativa els donarà eines per a afrontar el seu present amb seguretat. Perquè no es pot créixer si no és canviant.

Però no tot es pot centrar en el futur, perquè ens perdríem el present, i cal aprendre a estimar el present. No hi ha millor ambient per a abocar-se a gaudir del moment present que l’àmbit familiar. Regalar-los la possibilitat de recrear-se en cada moment viscut, d’aprendre fent i desfent en un àmbit acollidor i nutritiu com és la mateixa família, en un àmbit que s’allunya de les presses, els convencionalismes, el políticament correcte i les pressions. Aquest ha de ser un regal que fem als nostres infants. Regalar-los el nostre temps i la nostra atenció omplirà de significat el seu present i, per extensió, també el seu futur.

Algunes consideracions sobre què entenc jo per créixer creant:

Jo llanço propostes. Podeu acollir-les, adaptar-les, canviar-les o ignorar-les. Podeu apuntar-les per fer-les quan el vostre fill es trobi en un moment evolutiu més adient. Segurament algunes us sorprenguin, d’altres ja les coneixereu, avui en dia, (gairebé) tot està inventat. Dins aquestes propostes, el que trobareu, el que defenso, està vinculat i condicionat a:

OBSERVAR L’INFANT
Observar l’infant és necessari per a conèixer les seves motivacions, els seus interessos. Per a centrar-se en ell, en les seves necessitats. Observar el seu joc, amb què juga, com utilitza aquestes joguines, observar com i què dibuixa, com escriu, què llegeix… per a conèixer millor en quin moment evolutiu es troba. Créixer creant - Àngela Bosch (Encenent la imaginació)


EL PROCÉS CREATIU AMB FINALITAT OBERTA: EL PROCÉS PER SOBRE EL RESULTAT

Els materials són invitacions, i de per si sols són un condicionant. El que jo proposo és acompanyar, verbalitzar ocasionalment, podem fins i tot explicar alguna tècnica, proposar-la a l’infant. Però defensant el procés per sobre del resultat. El que és important és deixar-lo fer. Podem fer propostes, convidar a crear, explicar tècniques concretes, però no podem portar-ho a terme en lloc seu.

Una de les coses que més m’agraden són les creacions dels infants en els seus estadis intermedis, com es barregen de colors i textures. El joc és la finestra que l’infant obre al seu món interior, i un reflex dels seus interessos.

EL JOC COM A ACTE CREATIU PER EXCEL·LÈNCIA
El joc és necessari i beneficiós per a l’infant. Créixer creant - Àngela Bosch (Encenent la imaginació)És un camí per al desenvolupament de les seves capacitats físiques, cognitives, emocionals, lingüístiques i socials. És el camí per a l’aprenentatge i, alhora, un acte expressiu que s’inicia lliurement. És un llenguatge en si mateix. Dins el joc tot és vàlid i tot és possible. D’aquesta manera, gràcies a tots aquests factors, el joc esdevé el primer acte creatiu de l’ésser humà i, per tant, és un fet que cal respectar, afavorir i potenciar. Observar el joc de l’infant ens permetrà conèixer-lo millor.

EL TEMPS COM A ELEMENT FLEXIBLE
La percepció del temps és diferent durant la infància perquè el cervell està creant contínuament noves connexions i generant nous aprenentatges. Per als infants el temps és relatiu i la seva percepció, totalment subjectiva i lligada al seu moment emocional present i, si bé la seva capacitat d’atenció és encara limitada, els ritmes i els processos solen allargar-se en el temps, apareixent com a focus d’atenció intermitents.

NO NOMÉS CREIX L’INFANT
Acompanyar l’infant en el seu creixement és una nova oportunitat per a créixer. Créixer creant - Àngela Bosch (Encenent la imaginació)Proposar a l’infant de jugar amb determinats estris i materials, d’interaccionar i explorar tècniques. L’únic camí a la creativitat, és la creativitat en si mateixa. Acompanyeu l’infant en el seu creixement mentre creeu vosaltres també, feu coses i tindreu més ganes de fer coses, tindreu també noves idees. Us voldria convidar a  dibuixar, pintar, escriure, cantar, tocar un instrument… mireu el món amb ulls d’infant i feu allò que us resulti agradable i còmode. Acostumeu-vos a portar una llibreta i un boli a sobre, per a aquelles idees sense cap ni peus i fugaces: no descarteu mai cap idea, per esbojarrada que sigui, preneu-ne nota: perquè potser us portarà a una idea més concreta i factible. Tot està per fer i tot és possible.

Si ens voleu acompanyar en aquest camí, només us podem garantir hores de diversió i complicitat creativa. Qualsevol altra cosa que us prometés, serien castells en l’aire.

Àngela Bosch. Encenent la Imaginació

2 thoughts on “Píndoles creatives: Créixer creant

Quelcom a dir? Esperem els teus comentaris!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s