Tres materials sorprenents per a introduir les tisores (o per a jugar amb elles quan ja es sap utilitzar-les)

Tres materials sorprenents per a introduir les tisores (o per a jugar amb elles quan ja se sap utilitzar-les)

La introducció de les tisores es pot fer sobre els dos anys. Aprendre a utilitzar-les no només és fascinant, també ajuda als nens a concentrar-se i a desenvolupar les habilitats motrius fines, ajudant-los a agafar força als dits, a coordinar mans i cap…

ESCOLLIR TISORES

Per a començar, recomano l’ús de tisores de seguretat: són de plàstic i serveixen per a retallar paper i cartró. Són econòmiques, les venen en la majoria de papereries i amb elles no es poden fer mal. Una bona alternativa si no es disposa d’elles, és fer servir les tisores de tallar les ungles als bebès: són petites, fàcils de manejar, tallen poc i són de punta rodona. Després, es pot passar a utilitzar tisores de metall de punta rodona. Quan el seu domini ja estigui assolit, podem obsequiar-los amb unes tisores més bones, ja que un estri en condicions els facilitarà molt la feina.

INTRODUIR LES TISORES

Començarem treballant amb tisores de seguretat. Inicialment l’infant explorarà l’objecte, el mourà amb les dues mans i possiblement quedi encisat observant-ne el moviment. Després, necessitarà les dues mans per a tallar, així que és interessant oferir-li materials fàcils de tallar, amb volum i que no es moguin de la taula. Més tard, possiblement aprengui a tancar-la amb una mà però necessiti totes dues mans per a obrir-la. De mica en mica, acabarà adquirint una destresa admirable.

Abans de començar a retallar paper, tasca feixuga i complicada perquè el paper és poc consistent, es doblega i els costa de mantenir ben agafat (sovint el subjecten amb força i acaba arrugat) hi ha alguns materials que ens poden ajudar a introduir les tisores d’una manera divertida i poc convencional. Així, quan hagin experimentat amb diferents materials, la seva tècnica serà suficientment acurada per a practicar sobre paper. No cal dir que, per a infants que ja dominen l’ús d’aquest estri, aquestes propostes segueixen suposant un divertiment.

Ah, i a més, us expliquem que fer-ne dels retalls resultants!

PRIMERA PROPOSTA: TALLAR PLASTILINA

Tallar plastilina
La plastilina és ideal per a les primeres vegades: ja que necessiten ambdues mans per a manipular les tisores, necessiten tallar quelcom que tingui volum i es talli amb facilitat. La plastilina no es mou de la taula i es talla fàcilment amb les tisores de plàstic. Bingo!

I què en fem dels retalls?

Joc plastilina
Bé, és plastilina…

SEGONA PROPOSTA: RETALLAR ETIQUETES DE ROBA

Tallar etiquetes
Les etiquetes de la roba són de cartolina i petitones. La seva consistència i mida les fa fàcilment manipulables per a mans petites. Algunes tenen dibuixos i motius divertits, suggerents… lletres, números… podem retallar-les amb formes geomètriques… I a més, no afegeixen cap cost a la proposta!

I què en fem dels retalls?

Collage etiquetes
Un collage o una composició. Sobre paper (llis o estampat) amb cola, sobre la part enganxosa del folre adhesiu, sobre la taula del menjador… tot s’hi val!

TERCERA PROPOSTA: CANYETES VOLADORES!

Cnyetes voladores
Aquesta és potser la més esbojarrada de totes! Sabeu què passa quan talles una canyeta de refresc? Que surt volant! Així que, si ho feu, assegureu-vos que teniu temps per a recollir-ho i no us estresseu: asseieu-vos a gaudir de l’espectacle i les rialles… o afegiu-vos-hi: és molt divertit.

I què en fem dels retalls?

Collaret canyetes

Quan els hàgiu recollit tots (ja us he dit que volarien!) en podeu fer un collaret, un braçalet… (o reciclar-los per a jugar amb la plastilina, ara ja sabeu d’on han sortit els de la imatge superior!).

I per últim, un consell: sempre que oferiu tisores superviseu-los… o correu el risc d’haver de fer una visita d’urgència a la perruqueria! Qui avisa no és traïdor!

Que passeu un cap de setmana ple d’aventures i aneu a dormir ben cansats cada nit!

Salut i molta Cultureta!

8 thoughts on “Tres materials sorprenents per a introduir les tisores (o per a jugar amb elles quan ja se sap utilitzar-les)

  1. Moltes gràcies per les idees! El meu gran va aprendre a tallar de seguida, però el petit no se n’ensurt gaire bé i sempre em demana ajuda. Potser retallant plastilina o palletes el motivo a provar-ho una estona més. Ho provarem aviat!

Quelcom a dir? Esperem els teus comentaris!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s