Dansant el contorn de la ciutat · Entre llums de colors

Àngela Bosch, autora del bloc Encenent la Imaginació i col·laboradora de Cultureta

Quina diferència hi ha entre un acte d’expressió artística i un acte vandàlic?

La veritat és que sovint, quan parlem d’art urbà, la línia que separa un i l’altre es torna molt fina. D’un acte de vandalisme en pot néixer quelcom bell? Si d’un acte de vandalisme en neix quelcom bell, aleshores segueix essent vandalisme?

Un dels paisatges més admirats de la ciutat de Girona és el que es pot contemplar des de dalt de la Muralla. Un passeig al llarg del seu recorregut és un regal per a la vista. Aquest estiu vam fer-hi cap, com tants altres dies. Bé, com tants altres no, a diferència d’altres ocasions, aquesta vegada era ben entrat el capvespre, el sol dormia i el recorregut estava il·luminat. D’aquesta manera vam poder comprovar que algú s’havia entretingut a pintar amb esprai les làmpades que il·luminen el passeig i d’aquesta manera, havia tenyit de colors la llum que vesteix el passeig. Llums i colors van despertar primer la curiositat en els nens, després van despertar-los la necessitat de moviment, a cavall entre el joc i la dansa. Es movien, ballaven, giravoltaven i observaven les ombres que el seu cos en moviment projectava sobre les glopades de color en la paret.

Uns dies després, hi vàrem tornar. Gràcies a la perspectiva privilegiada de la distància temporal les idees maduren. El temps les fa créixer, així, les possibilitats es multipliquen, el joc es desboca i esdevé col·lectiu. El color esdevé una acció, el moviment esdevé un tempo. D’aquesta manera, gràcies a uns llums tornats en fars de colors, vam dansar el contorn de la ciutat entre llums de colors, ballant cada corba, cada cantonada, cada desnivell, aturant-nos de tant en tant per a espiar la ciutat a través de les sageteres.

D’aquest joc en neix aquesta experiència que dansa en la línia que vincula i distingeix art i vandalisme. I penso que potser massa vegades hem caigut en el parany i ens hem embolicat intentant distingir l’un de l’altre quan en el fons del que es tracta és de l’art a través del vandalisme. I viceversa.

Cultureta agenda familiar Girona

3 thoughts on “Dansant el contorn de la ciutat · Entre llums de colors

  1. Un tema arriscat, com tu dius: les línies són molt fines. El que no es pot negar és que la proposta és preciosa i inofensiva, i a més, desencadena tota una experiència sensorial. Com una performance que la dirigeix cada individu que decideix explorar-la espontàniament. La proposta està allà i algun dia la provarem. Tinc clar que si algú neteja els llums abans no en poguem gaudir, em sabrà greu.

Quelcom a dir? Esperem els teus comentaris!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s