Cultureta Agenda Familiar Girona

Una factoria de joies il·lustrades: Piscina. Un petit oceà

Albert Carol Bruguera, filòleg, tècnic auxiliar a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres i col·laborador de Cultureta.

Ja fa gairebé un any us vam descobrir, breument, una petita editorial tarragonina que començava a publicar petites joies en format de contes il·lustrats per a tots els públics. Un projecte, iniciat l’any 2011, que arriba al 2015 amb molt bona salut i amb dos títols més sota el braç de cara a aquest Sant Jordi: L’amic i Inventari de contes.

Avui, doncs, us volem tornar a parlar, i en exclusiva, de Piscina. Un petit oceà!

El projecte editorial neix lligat a la tasca de la Companyia Genovesa Narratives Teatrals, de fet bona part de les seves obres han nascut a partir dels espectacles que ells mateixos han realitzat: El calaix de l’artista, Formigues a la cuina, Una cosa tan petita que cap a la butxaca dels pantalons o Carrer del mar.

Joan Rioné, director de la companyia i ànima de l’editorial, és historiador de l’art, actor, titellaire, contacontes… i un dia va decidir que podien donar llarga vida als seus espectacles, canviant el format i oferint-los com a experiència lectora per a petits i grans.

El fons de l’editorial i les seves propostes segueixen una línia molt clara: aposten per àlbums il·lustrats creatius, per a tots els públics, per llegir sols, però també, i sobretot, per llegir acompanyats. Defugen dels relats més convencionals, amb un final tancat, deixant sempre espai per a la imaginació dels lectors.

Es tracta d’una editorial de “proximitat”, que aposten pel valor afegit que dóna la llibertat d’idees i el treball amb persones de l’entorn. Les il·lustracions, el disseny editorial, la maquetació i la impressió són encarregats a gent del territori, donant un plus de qualitat al resultat final.

Però, per sobre de tot, tenen una característica pròpia i que els comença a donar fama mundial, ens referim a la identitat dels autors dels seus textos. Tots ells tenen per cognom una peça de roba: en Joan Camises, en Joan Barrets, en Joan Calçotets, en Joan Mitjons i, també, la Joana Pijama. Es tracta d’un grup d’escriptors molt i molt enfeinats, que poques vegades es deixen veure públicament, potser en alguna presentació o dinamització dels seus contes. La resta d’ocasions deixen que en Joan Rioné, amic íntim de tots, parli en nom seu.

Seguidament us fem un breu repàs dels títols publicats, amb un breu comentari per a cada conte:

Cultureta Agenda Familiar Girona El calaix de l’artista
Barrets, Joan (text); Terricabras, Anna (il·lustracions). 2011. ISBN: 9788461565917

Primer títol publicat i primer èxit de l’editorial. Un homenatge, en veu alta però sense dir-ho, a l’artista Joan Miró, i a tots els artistes en general, aquells que va omplint calaixos amb les seves experiències. Una versió del primer espectacle de la Cia. Genovesa Narratives Teatrals.
***Llibre-recurs de creativitat literària pel Laboratori de Lletres i Imatges Biblioteca Roca Umbert.***
Cultureta Agenda Familiar Girona Formigues a la cuina
Camises, Joan (text) ; Contreras, Marta (il·lustracions). 2013. ISBN: 9788461631995

Segona adaptació d’un espectacle de la Cia Genovesa. La història d’uns animals petitets i golafres que estimen l’estiu i les cases de la gent! Una història ideal per llegir justament ara que el sol s’imposa, quan a la cuina de casa hi comencem a trobar una o més formigues.
***Llibre seleccionat com a un dels millors llibres 2013 pel Consell Català LIJ (al XXX Saló del llibre Infantil i Juvenil de Catalunya).***
Cultureta Agenda Familiar Girona Carrer del mar
Barrets, Joan (text) ; Borrajo, Mar (il·lustracions).. 2013. ISBN: 9788461629244

Un àlbum il·lustrat ple de poesia, amb il·lustracions i cal·ligrames que ens faran submergir-nos en un món a cavall de la realitat i la fantasia. Un llibre per fer volar la imaginació i intentar construir les 730 històries que s’expliquen al carrer del Mar. Us hi animeu?
***Premi “Liberisliber Xic 2014″ a la Fira d’editorials independents de Besalú.
Llibre recomanat a la Fira del Llibre en Català 2013.
Llibre-recurs de creativitat literària pel Laboratori de Lletres i Imatges Biblioteca Roca Umbert.***
Cultureta Agenda Familiar Girona Una cosa tan petita que cap a la butxaca dels pantalons
Camises, Joan (text) ; Díez Rodríguez, Elisabet (il·lustracions). 2014. ISBN: 9788461689125

Un àlbum il·lustrat per llegir en calma, tranquil·lament, amb paciència, com fa el protagonista de la història. En Claudi és mecànic i espera que algú arribi al seu taller. De moment somia i imagina qui serà el proper client. Qui serà l’afortunat?
***Llibre-recurs de creativitat literària pel Laboratori de Lletres i Imatges Biblioteca Roca Umbert.***
Cultureta Agenda Familiar Girona Un mitjó diferent a cada peu
Calçotets, Joan (text) ; Armand (il·lustracions). 2014. ISBN: 9788461689132

Un àlbum il·lustrat molt poètic! En aquest cas la història gira al voltant de dos personatges que es trobaran al mig del conte: una dona amb un mitjó diferent a cada peu i un home amb un peu diferent a cada mitjó. Una història oberta i imaginativa, acompanyada d’unes boniques il·lustracions realitzades a partir de la tècnica de collage.

Finalment us presentem les dues novetats d’aquest any. Les dues noves propostes de l’editorial són dos contes per descobrir plegats, per llegir en companyia.
Dues propostes noves on identifiquem el segell de l’editorial, on fantasia i poesia, imaginació i lectura compartida van agafats de la mà.

Cultureta Agenda Familiar Girona Inventari de contes
Mitjons, Joan (text) ; Aliau, Júlio (il·lustracions).. 2015. ISBN: 9788460659631

Una primera història sobre contes i llistes, moltes llistes, un inventari per deixar volar la imaginació.
Cultureta Agenda Familiar Girona L’amic
Pijama, Joan (text) ; Artigal, Berta (il·lustracions).. 2015. ISBN: 9788460658009

Una segona història sobre la infantesa i l’amistat, un relat poètic.

Si voleu conèixer la feina de l’editorial i de la Cia. Genovesa us deixem els següents enllaços:

Web Piscina un petit oceà
Perfil editorial a Facebook
Web Companyia Genovesa Narratives Teatrals
Perfil Genovesa Narratives Teatrals a Facebook

També us fem saber que la llibreria infantil i juvenil Al·lots, situada al Consell de Cent, 266 de Barcelona, acull des del 7 de març fins a la primera setmana de maig l’exposició d’originals i esbossos de les il·lustracions dels cinc primers llibres de l’editorial Piscina. Un petit oceà. Treballs amb diferents tècniques: collage, dibuix acrílic, digital. Una excel·lent proposta per conèixer el treball d’aquest projecte editorial tarragoní.

La Piscina, com diuen ells, és com l’Oceà, té un immens horitzó i amb cada conte ens animen a anar cada vegada més lluny per descobrir-lo!

Cultureta Agenda Familiar Girona

Quelcom a dir? Esperem els teus comentaris!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s